top of page

Δράσεις της Ένωσης ανά έτος

ΕΤΟΣ  1976

 

29 Σεπτεμβρίου 1976

  • Παραδίδεται  στον Πρόεδρο της Κοινότητας Μακρυωτίκων το ποσό των 118.000 δραχμών για την  αποπεράτωση και την αγορά εξοπλισμού του ιατρείου Πυλάρου

  • Αποφασίζεται  η τοποθέτηση δύο στεγάστρων  για την προστασία των  επιβατών των λεωφορείων : ένα στη θέση «Λάκκα» Μπεκατωράτων και άλλο στον  Άγιο Νικόλαο ,στη θέση  «Ξερά»

 

ΕΤΟΣ 1977

 

26 Ιανουαρίου 1977

  • Ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Κλαουδάτος Παναγής ανακοινώνει , σε συνεδρίαση του Δ.Σ ότι θα αποστείλει στον Μορφωτικό Σύλλογο Πυλάρου ένα Linguaphon για να δοθεί η δυνατότητα εκμάθησης ξένων γλωσσών.

 

ΕΤΟΣ 1979

 

7 Φεβρουαρίου 1979

Σε συνεδρίαση του Δ.Σ αποφασίζεται:

  • Να αγοραστεί μια θερμάστρα σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία της Πυλάρου

  • Κάθε έτος να βραβεύονται 5 μαθητές των τελευταίων τάξεων των 5 Δημοτικών Σχολείων Πυλάρου με το ποσό των 1000 δραχμών για κάθε μαθητή

  • Να δοθεί το ποσό των 30.000 δραχμών στο Δημοτικό Σχολείο Διβαράτων

 

ΕΤΟΣ  1981

 

7 Φεβρουαρίου 1981

Σε συνεδρίαση του Δ.Σ αποφασίζεται:

  • Να δοθούν 10.000 δραχμές υπέρ του Αθλητικού Ομίλου « ΠΥΛΑΡΙΑΚΟΣ»

  • Να χορηγηθούν 10.000 δραχμές για την επισκευή του δρόμου προς το Μοναστήρι των Θεμάτων.

 

ΕΤΟΣ  1983

 

9 Νοεμβρίου 1983

Σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης ο ταμίας   κ. Δελλαπόρτας Βαλλιάνος προτείνει την αγορά γραφείου για να στεγαστεί ή Ένωση. Το γραφείο, μετά από ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου (7.3.1984), αγοράστηκε στις 26.3. 1984 στο μέγαρο επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου 6, στον τέταρτο όροφο.

 

ΕΤΟΣ 1985

 

13 Φεβρουαρίου 1985

Σε συνεδρίαση του Δ.Σ αποφασίζεται να σταλεί έγγραφη διαμαρτυρία στους αρμοδίους για να αποχαρακτηριστεί η κοιλάδα της Πυλάρου από κτηνοτροφική ζώνη, γιατί τούτο θα βλάψει τον τουρισμό και γενικά τον πληθυσμό της περιοχής

 

ΕΤΟΣ 1987

 

14 Ιανουαρίου 1987

 

Το Δ.Σ σε συνεδρίασή του αποφασίζει να ζητήσει από το Νομαρχιακό Συμβούλιο την κατασκευή πίστας χορού στη Κρήνη

 

13 Μαΐου 1987

Το Δ.Σ της Ένωσης , αφού έλαβε υπόψη του την με αριθμό πρωτοκόλλου 122/8.5.1987 έγγραφη διαμαρτυρία της κοινότητας Αγίας Ευφημίας για την κατασκευή δεξαμενής υγρών καυσίμων στον κόλπο της Σάμης , αποφασίζει ομόφωνα να διαμαρτυρηθεί  εγγράφως, προς το Υπουργείο Χωροταξίας και Δημοσίων έργων  και να ζητήσει έντονα και κατηγορηματικά την αποτροπή  της κατασκευής

 

9 Σεπτεμβρίου 1987

Το Δ.Σ αποφασίζει ομόφωνα να σταλεί επιστολή στην κοινότητα Αγίας Ευφημίας προκειμένου να τυπωθεί κείμενο που να υποδεικνύει στα κότερα να αφήνουν τα λύματά τους σε απόσταση όχι μικρότερη των 10 μιλίων από την ακτή της Αγίας Ευφημίας . Επιπρόσθετα αποφασίζει να σταλούν επιστολές με το ίδιο περιεχόμενο προς το ΥΠΕΧΩΔΕ και προς το Λιμεναρχείο Σάμης.

 

 

ΕΤΟΣ 1988

 

9 Μαρτίου 1988

Το Δ.Σ αποφασίζει ομόφωνα να σταλεί το ποσό των 100.000 δραχμών  στην συσταθείσα στην Πύλαρο , από τους Προέδρους των τριών  Κοινοτήτων , Επιτροπή για το άγαλμα του Μαρίνου Αντύπα στους Μύλους . Η απόφαση αυτή υλοποιήθηκε στις 29.4.1988(ΒΟΗ ΠΥΛΑΡΟΥ ΑΡΙΘ. 32)

 

8 Ιουνίου 1988

Το Δ.Σ αποφασίζει ομόφωνα να γίνει συγκέντρωση του λαογραφικού υλικού της περιοχής της Πυλάρου και να γίνει προσπάθεια ίδρυσης λαογραφικού Μουσείου. Για το σκοπό αυτό ζητείται από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων η παραχώρηση του κτιρίου του Δημοτικού Σχολείου  Αντυπάτων ή Φερεντινάτων

 

 

 

19 Οκτωβρίου 1988

Σε συνεδρίαση του Δ.Σ αποφασίζεται να  σταλεί επιστολή στις 3 κοινότητες Πυλάρου που θα προτρέπει την αγορά πυροσβεστικού οχήματος.

 

ΕΤΟΣ 1999

 

Απρίλιος 1999

Η Ένωση των Απανταχού Πυλαρέων Κεφαλληνίας εκδίδει το πρώτο φύλλο  εφημερίδας με τίτλο «Η ΒΟΗ ΤΗΣ ΠΥΛΑΡΟΥ» Η εφημερίδα είναι τριμηνιαία, αποστέλλεται σε Πυλαρινούς και Κεφαλλήνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η εφημερίδα  εκδίδεται μετά από πρόταση του Προέδρου κ. Παναγή Καλλιακούδη ,την οποία αποδέχτηκε το Δ.Σ  που προέκυψε από τις εκλογές του 1998. Στόχος της εφημερίδας μεταξύ άλλων , όπως τονίζεται σε ανοιχτή επιστολή του πρώτου φύλλου, είναι η ενδυνάμωση της επικοινωνίας μεταξύ όλων  των Πυλαρινών και η ενίσχυση των μεταξύ τους δεσμών, η διατήρηση της παράδοσης και η ανάδειξη της ιστορίας της Πυλάρου, η ενεργητική συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι και στα προβλήματα της περιοχής . Υπεύθυνος έκδοσης της εφημερίδας αναλαμβάνει ο κ. Παναγής Καλλιακούδης

 

 

 

ΕΤΟΣ  2000

 

14 Μαΐου 2000 :  Γενική Συνέλευση της Ένωσης

Ο Πρόεδρος του απερχόμενου Δ.Σ της Ένωσης κ. Καλλιακούδης Παναγής , κατά τον απολογισμό του  έργου της διετίας που πέρασε, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

  • Τον Ιούνιο του έτους 1999 άρχισε η έκδοση της τριμηνιαίας εφημερίδας της Ένωσης με τίτλο «Η ΒΟΗ ΤΗΣ ΠΥΛΑΡΟΥ». Η εφημερίδα αποστέλλεται σε παραλήπτες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

  • Υποβάλλεται εγγράφως  προς τον Μητροπολίτη Κεφαλληνίας το αίτημα της αποστολής δευτέρου ιερέα στην Πύλαρο, ώστε να υπηρετούνται οι θρησκευτικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.

  • Η Ένωση δια του Προέδρου της ,με παρέμβαση προς το Νομάρχη Κεφαλληνίας –Ιθάκης ,προτείνει το πλάτος του υπό κατασκευή δρόμου Σινιόρη-Φαλαρης –Αργοστολίου να είναι ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

  • Μέσω αρθρογραφίας στην εφημερίδα «Η ΒΟΗ ΤΗΣ ΠΥΛΑΡΟΥ» η Ένωση ευαισθητοποιεί σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος και επισημαίνει την ανάγκη λήψης μέτρων για να αποτραπεί ο ορατός κίνδυνος της μόλυνσης της θάλασσας και των ακτών της Πυλάρου.

  • Αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες  και δράσεις για την αποτροπή της κατασκευής σφαγείων στο κέντρο της Πυλάρου. Επιπλέον η δυσμενής επίδραση  από τη  λειτουργία σφαγείων στο κέντρο της περιοχής επισημαίνεται σε άρθρα στην εφημερίδα « Η ΒΟΗ ΤΗΣ ΠΥΛΑΡΟΥ» από τους  κυρίους  Καλλιακούδη Παναγή, Πρόεδρο της Ένωσης, (Φύλλο 6) και Κουγιανό Διονύση, ιδρυτικό μέλλος της Ένωσης, (Φύλλο10)

 

 

30 Ιουλίου 2000 :  Συμμετοχή στη συνάντηση Αποδήμων

Η Ένωση Πυλαρέων λαμβάνει μέρος δια του Προέδρου της κ. Π. Καλλιακούδη, ο οποίος έκανε και σχετική ανακοίνωση ,στην πρώτη συνάντηση των Αποδήμων που  πραγματοποιήθηκε  στη Μονή Θεμάτων και οργανώθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κεφαλονιάς –Ιθάκης, από την ομοσπονδία Κεφαλλήνων και Ιθακησίων <<ODYSSEYS>>και από το Δήμο Πυλαρέων.

Στη συνάντηση αυτή εθίγησαν θέματα που απασχολούν τους Έλληνες της διασποράς όπως η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και τα προβλήματα εκμάθησής της από τη δεύτερη γενιά και μετά καθώς και η αναγκαιότητα οργανωμένης εκπαίδευσης.

 

7 Αυγούστου 2000 :  Παρέμβαση σε συνεδρίαση Δημ. Συμβουλίου

Σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πυλαρέων , που πραγματοποιήθηκε στο πολιτιστικό κέντρο Αγίας Ευφημίας με θέμα την κατασκευή σφαγείων στο κέντρο της Πυλάρου, λαμβάνουν μέρος  πολλά μέλη του Δ.Σ της Ένωσής μας. .Ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Καλλιακούδης Παναγής με παρέμβασή του τάσσεται κατά της ίδρυσης σφαγείων στη συγκεκριμένη θέση ,κοντά στο Ξεροπόταμο και επιχειρηματολογεί για το θέμα.

 

 

ΕΤΟΣ  2001

 

11 Μαρτίου 2001 :  Γενική Συνέλευση

Απολογισμός δράσης στο διάστημα που πέρασε:

  • Αύξηση μελών

  • Ανάδειξη της εφημερίδας μας σε μέσο σύνδεσης και επικοινωνίας με τα μέλη, τον τόπο και την ιστορία.

  • Ενίσχυση της συνεργασίας με άλλους Συλλόγους και φορείς.

  • Ανάδειξη του θέματος των σφαγείων. Εντείνεται η πίεση για να παρεμποδιστεί η κατασκευή τους

  • Γίνεται παρέμβαση στο Λιμεναρχείο Κεφαλληνίας για τον έλεγχο των κότερων ώστε να περιοριστεί η θαλάσσια ρύπανση.

 

 

ΕΤΟΣ  2002

 

  • 17 Φεβρουαρίου 2002 :  Συνάντηση Πυλαρινών στην Αθήνα

Η συνάντηση, στην οποία έλαβε ενεργό μέρος η Ένωσή μας, πραγματοποιήθηκε ,με πρωτοβουλία του Δήμου Πυλαρέων , στο ξενοδοχείο Τιτάνια .Μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν : Η μελέτη χάραξης του περιφερειακού δρόμου Αγίας Ευφημίας ,το πολεοδομικό σχέδιο και ο βιολογικός καθαρισμός της Αγίας Ευφημίας, η δημιουργία Δημοτικής Αστυνομίας και το έργο διαμόρφωσης, ανάδειξης και αξιοποίησης της περιοχής του Μύρτου.

 

  • 25 Ιουνίο 2002 : Μετά τις Αρχαιρεσίες

Σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουνίου , μετά τις αρχαιρεσίες ,  το Δ.Σ , με Πρόεδρο τον κ. Καλλιακουδη Παναγή,  προδιέγραψε  τον τρόπο δράσης του . Ως στόχους έθεσε: Τη συνέχιση της έκδοσης της εφημερίδας και της οργάνωσης όλων των εκδηλώσεων που συνήθως πραγματοποιεί ,τη συνεργασία με το Δήμο, φορείς και Σωματεία., την εσωτερική οργάνωση –μηχανογράφηση της Ένωσης ,  την αγορά ηλεκτρονικού υπολογιστή, την  δημιουργία Ιστοσελίδας, και την εγγραφή νέων μελών.

 

ΕΤΟΣ  2003

 

Ιούνιος 2003 :  Δωρεά προς τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πυλάρου

Το Δ.Σ της Ένωσής μας αποφασίζει να στηρίξει την οργάνωση και λειτουργία της Ζησιματείου Βιβλιοθήκης Πυλάρου με την προσφορά βιβλίων αξίας 600.000 δραχμών.

Οι τίτλοι των βιβλίων επιλέχτηκαν σε συνεργασία με την Αντιπρόεδρο της Βιβλιοθήκης κ. Κατερίνα Δελαπόρτα και καλύπτουν τις ενότητες : Α Ιστορία-Επιστήμη , Β. Ελληνική Λογοτεχνία, Γ. Ξένη Λογοτεχνία, Δ. Παιδική Λογοτεχνία, Ε. Περιοδικά.

 

 

ΕΤΟΣ   2004

 

 

16 Απριλίου 2004 :  Γενική Συνέλευση

Η  Γενική  Συνέλευση αποφασίζει ομόφωνα όπως  η Ένωση Πυλαρέων  γίνει μέλος της Ομοσπονδίας Κεφαλονίτικων και Ιθακησιακών Σωματείων (Ο.Κ.Ι.Σ)

Η Γ.Σ εισηγείται ακόμη τη συμμετοχή του Δ.Σ στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στον Πυργετό προς τιμή του Πυλαρινού κοινωνικού αγωνιστή Μαρίνου Αντύπα.

 

 

  • 30 Σεπτεμβρίου 2004 :  Θαλάσσια ρύπανση

Σε κύριο  άρθρο της εφημερίδας μας (φύλλο 22) επισημαίνονται οι επικίνδυνες  και ανησυχητικές διαστάσεις της θαλάσσιας ρύπανσης στην περιοχή της Πυλάρου και προτείνονται μέτρα  για την αντιμετώπισή της.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 Δεκεμβρίου 2004 :  Η Ένωση γίνεται μέλος της Ο.Κ.Ι.Σ

Το Δ.Σ της Ένωσής μας ,σε συνεδρίαση του στις 10-12-04 ,υλοποιώντας την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της 16ης Μαΐου , αποφάσισε ομόφωνα την εγγραφή της Ένωσής μας στην Ομοσπονδία Κεφαλονίτικων και Ιθακησιακών Σωματείων (Ο.Κ.Ι.Σ)

 

 

           ΕΤΟΣ   2005

 

Ιανουάριος 2005 : Έκδοση ημερολογίου

Η Ένωση εκδίδει ημερολόγιο του έτους 2005 το οποίο διέθεσε δωρεάν στους φίλους και μέλη της κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26 Φεβρουαρίου 2005 : Συζήτηση με τη νεολαία

Η Ένωσή μας λαμβάνει μέρος στη συνάντηση - συζήτηση με τους νέους και νέες που κατάγονται από την Πύλαρο και μένουν στην Αθήνα η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία  του Δήμου Πυλαρέων στο κτήριο της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά.

Τόσο ο Δήμαρχος Πυλάρου κ. Μάρκος Κοτσιλίνης όσο και ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Παναγής Καλλιακούδης προέτρεψαν τους νέους σε ανάληψη δραστηριοτητων  και πρωτοβουλιών.

 

27 Φεβρουαρίου 2005 :  Συνάντηση Πυλαρινών

Η Ένωσή μας λαμβάνει μέρος στη συγκέντρωση –συζήτηση Πυλαρινών της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Πυλάρου στο θέατρο Περοκέ.

 

1-4 Σεπτεμβρίου 2005 :  Συμμετοχή σε Συνέδριο

Η Ένωσή μας έλαβε μέρος στην οργάνωση του Συνεδρίου << Η Πύλαρος στο διάβα του χρόνου >>που πραγματοποίησε ο Δήμος Πυλαρέων το χρονικό διάστημα 1-4 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο Γονατά στην Αγία Ευφημία.

Το Συνέδριο αυτό κατέγραψε πολύτιμα στοιχεία της πορείας της Πυλάρου στο διάβα του χρόνου.

 

 

 

6 Οκτωβρίου 2005 :  Παρέμβαση στο Νοσοκομείο Αργοστολίου

Με παρέμβασή μας προς το Διοικητή του Νοσοκομείου Αργοστολίου διατυπώσαμε το αίτημα  οι απαντήσεις των αιματολογικών και λοιπών εξετάσεων να αποδίδονται στην ελληνική γλώσσα .

 

 

ΕΤΟΣ   2006

 

17-19 Μαρτίου 2006:Συμμετοχή σε Συνέδριο στην Αγία Ευφημία

Η Ένωσή μας συμμετέχει στην οργάνωση  Συνεδρίου για τη ζωή και δράση του Μαρίνου Αντύπα που πραγματοποίησε ο Δήμος Πυλάρου σε συνεργασία με το Δήμο Ευρυμενών .

 

  • Μαΐου 2006 :  Γενική Συνέλευση-28 Μαΐου Αρχαιρεσίες

Στη διαλογική συζήτηση ,που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα της επικοινωνίας και επαφής με τους νέους της Πυλάρου. Η δημιουργία ιστοσελίδας από την Ένωση  πρέπει να είναι άμεσος στόχος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου .

Αναπτύχθηκε προβληματισμός για τις επιπτώσεις που θα είχε στο περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα η κατασκευή Σφαγείων στην περιοχή της  Φάλαρης.

Δόθηκε έμφαση σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και υποστηρίχτηκε ότι μέτρα και έλεγχοι περιορίζουν την ασυδοσία όσων ρυπαίνουν.

 

 

           ΕΤΟΣ 2007

 

Οκτώβριος  2007 : Δημιουργία Ιστοσελίδας

Η Ένωση των Απανταχού Πυλαρέων αποκτά δική της ιστοσελίδα  με όνομα www.enosipylareon.gr  που είναι ένα βήμα επικοινωνίας με όλους τους συμπατριώτες και φίλους της. Για την κατασκευή της ιστοσελίδας συνεργάστηκαν  ο κατασκευαστής κ. Κωστής Μάνος, η Γραμματέας της Ένωσης κ. Μέλπω Σώκαρη και ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Παναγής Καλλιακούδης.

 

 

            ΕΤΟΣ 2008

 

         25 Μαΐου 2008 : Γενική Συνέλευση

          Ως γενικός προβληματισμός της Γενικής Συνέλευσης , που πραγματοποιήθηκε       

            στις 25.05.2008 στα γραφεία της Ένωσης Πυλαρέων, κυριαρχεί το θέμα του       

            περιβάλλοντος καθώς και ζητήματα που ήδη έχουν δημιουργηθεί στο παρόν

            και υποθηκεύουν το μέλλον της Πυλάρου (αλλοίωση του φυσικού τοπίου,

            ρύπανση της θάλασσας), προβλήματα που  εδράζονται σε οικονομικά    συμ-    

           φέροντα,υποδηλώνουν την έλλειψη σεβασμού προς τον άνθρωπο , και                  

            πολλαπλασιάζονται από την απουσία εποπτείας.

 

 

1976
1977
1979
1981
1983
1985
1987
1988
1999
2000
2001
2002
2003
2005
2006
2004
2007
2008

ΕΤΟΣ 2013

 

9 Μαρτίου 2013: Γενικη Συνέλευση

 

Μετά από διαλογική συζήτηση η έκτακτη Γενική Συνέλευση , που πραγματοποιήθηκε στις 9.3.2013 συνέταξε το παρακάτω ψήφισμα που απεστάλη προς τον Δήμαρχο Κεφαλονιάς , στον Αντιπεριφερειάρχη καθώς και σε άλλους αρμοδίους φορείς.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΥΛΑΡΟΥ

 

Κατόπιν πρόσκλησης του Διοικητικού Συμβουλίου της «ΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΥΛΑΡΕΩΝ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ» συγκεντρωθήκαμε σήμερα εννέα (9) Μαρτίου 2013 σε έκτακτη γενική συνέλευση, στα γραφεία της Ένωσης (οδός Αγ. Κων/νου αριθ. 6 στην Ομόνοια Αθηνών) για να συζητήσουμε και αποφασίσουμε τα εξής θέματα:

 

1) Τα Οικονομικά της «Δημοτικής Ενότητας Πυλαρέων» του νέου Δήμου Κεφαλονιάς.

 

2) Τα Προβλήματα της περιοχής Πυλάρου.

 

 

    Για το πρώτο θέμα η συζήτηση εστιάστηκε στη πάγια λογική του σεβασμού της βούλησης δωρητών –χορηγών. Επομένως είναι ανάγκη να συμμορφώνονται οι αποδέκτες των εσόδων που προέρχονται από την δωρεά του Γαβρ. Αθανασούλη στη βούληση του διαθέτη , ο οποίος με κατηγορηματικό τρόπο απαιτεί το κληροδότημά του να διατίθεται στις περιοχές Αγίας Ευφημίας και Μακρυωτίκων.

 

    Για το πρώτο θέμα η συζήτηση εστιάστηκε στη πάγια λογική του σεβασμού της βούλησης δωρητών –χορηγών. Επομένως είναι ανάγκη να συμμορφώνονται οι αποδέκτες των εσόδων που προέρχονται από την δωρεά του Γαβρ. Αθανασούλη στη βούληση του διαθέτη , ο οποίος με κατηγορηματικό τρόπο απαιτεί το κληροδότημά του να διατίθεται στις περιοχές Αγίας Ευφημίας και Μακρυωτίκων

 

    Ως εκ τούτου απαιτούμε τα έσοδα της δωρεάς Αθανασούλη να απορροφώνται για έργα της περιοχής μας που εκκρεμούν και να μην δαπανώνται οπουδήποτε αλλού .

 

    Για το δεύτερο θέμα, αναπτύχθηκε συζήτηση από την οποία διαπιστώθηκε ότι η επίλυση όλων των προβλημάτων της Πυλάρου καθυστερεί ή ακυρώνεται μετά την εφαρμογή του Νόμου 3852/2010 (Φ.Ε.Κ. 87Α/10) «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» για την αυτοδιοίκηση και αποκεντρωμένη διοίκηση. Οι τοποθετήσεις των ομιλητών εστιάστηκαν σε έργα που εκκρεμούν και προβλήματα που δεν επιλύονται. Τα θέματα που εθίγησαν είναι:

 

1) Το Μουσείο Μαρίνου Αντύπα στα Φερεντινάτα. Έχει κατασκευαστεί μόνο ο φέρων οργανισμός από οπλισμένο σκυρόδεμα.

 

2) Τα αντιπλημμυρικά έργα. Με τις δυνατές βροχές η Αγ. Ευφημία μεταβάλλεται σε Βενετία.

 

3) Η επέκταση και αναθεώρηση του σχεδίου Αγ. Ευφημίας.

 

4) Ο περιφερειακός δρόμος Αγ. Ευφημίας.

 

5) Η βελτίωση βατότητας δρόμων Αγ. Ευφημίας.

 

6) Η ανακατασκευή παλαιού μώλου στο λιμάνι Αγ. Ευφημίας.

 

7) Η κατασκευή φαναριού (φάρου) στο λιμάνι Αγ. Ευφημίας. Το υπάρχον είναι πρόχειρο, άκρως αντιαισθητικό για τουριστικό

 

μέρος όπως η Αγ. Ευφημία και ίσως επικίνδυνο .

 

8) Ο βιολογικός καθαρισμός. Αντί να προχωρήσει ματαιώθηκε.

 

9) Το Λαογραφικό και εκκλησιαστικό Μουσείο στα Θέματα. Έχει κατασκευαστεί μόνο ο σκελετός από οπλισμένο σκυρόδεμα.

 

10) Ο περιμετρικός δρόμος Μακριωτίκων.

 

11) Η επικινδυνότητα δρόμου Μακριωτίκων –Φάλαρης σε κάποια σημεία.

 

12) Η λειτουργία Γηροκομείου Σάμης (αφορά και την Πύλαρο).

 

13) Ο Μύλος Παπαγιάννη (έχει αρχίσει η αναπαλαίωση).

 

14) Η χωροταξική μελέτη (είχε προχωρήσει).

 

15) Η αξιοποίηση Ξενώνα.

 

16) Η έλλειψη κεραίας στα Μακριώτικα και η αποκατάσταση λειτουργίας του Internet.

 

Κατόπιν διαλογικής συζήτησης αποφασίστηκε ομόφωνα η έκδοση και η αποστολή του ακολούθου ψηφίσματος.

 

Ψ ή φ ι σ μ α

 

Απαιτούμε από το Δήμο Κεφαλονιάς:

 

α) Να αποδίδει στην «Δημοτική Ενότητα Πυλαρέων» τα έσοδα από την αξιοποίηση του κληροδοτήματος Γαβρ. Αθανασούλη, ή να αναλάβει ο ίδιος ο Δήμος την ολοκλήρωση των ημιτελών έργων της περιοχής .

 

β) Από τον προϋπολογισμό έτους 2013 του Δήμου Κεφαλλονιάς, όπως εμφανίζεται σε συνοπτική κατάσταση στην εφημ. «Ανεξάρτητος» της 6-3-2013 (πρ/σμος 60.365.700 €), να καταλογιστούν στην Δημοτική Ενότητα Πυλαρέων τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις του Ν. 3852/2010 (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ). Επίσης ν’ αποδοθούν στην Δημ. Ενοτ. Πυλαρέων και τ’ αντιστοιχούντα ποσά από την επιχορήγηση (6.511.993 €) από το υπουργείο εσωτερικών (εφημ. Ημερήσιος 6-3-2013).

 

γ) Να γίνει προγραμματισμός για την αποπεράτωση των ημιτελών έργων και για την επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν.

 

20 Απριλίου 2013: Γενική Συνέλευση

 

Στις 20 Απριλίου 2013 πραγματοποιείται στα γραφεία της Ένωσης των Απανταχού Πυλαρέων Κεφαλληνίας η προγραμματισμένη γενική συνέλευση με βασικά θέματα α) την τροποποίηση του καταστατικού της Ένωσης , β) την ψήφιση των πεπραγμένων και γ ) τις αποφάσεις για τις μελλοντικές δράσεις της Ένωσης. Τα Πρακτικά της Συνέλευσης κρατούσε η κα Διονυσία Καρούσου, Γενική Γραμματέας της Ένωσης.

 

    Για το καταστατικό, μετά από διεξοδική συζήτηση, αποφασίστηκε να τροποποιηθούν κάποια άρθρα, ώστε να ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα και να διευκολύνεται η δράση της Ένωσης στο μέλλον. Αποφασίστηκε, επίσης, να γραφεί το νέο καταστατικό στην Νεοελληνική Ομιλουμένη Γλώσσα. Η Γενική Συνέλευση πρότεινε να αναλάβει την υλοποίηση των τροποποιήσεων, σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν, η δικηγόρος κα Ελευθερία Κατσικογιάννη, η οποία επί σειρά ετών υπήρξε Γεν. Γραμματέας της Ένωσής μας. Η κα Ελ. Κατσικογιάννη αποδέχτηκε την πρόταση και εργάστηκε με αίσθημα ευθύνης για τη σύνταξη των τροποποιήσεων.

 

    Για τις δραστηριότητες και τα προβλήματα της Ένωσης μίλησε η Πρόεδρος της Ένωσης των Απανταχού Πυλαρέων κα Ευσταθία Μουστάκη –Μυλωνάκη , η οποία ενημέρωσε για τις δράσεις μας. Υπενθύμισε τις επιτυχείς εκδρομές και την καθιερωμένη διοργάνωση κοπής της πίτας μας, παρουσίασε τη διαδικασία έκδοσης της εφημερίδας μας «Η ΒΟΗ ΤΗΣ ΠΥΛΑΡΟΥ>>, ανέφερε την ενίσχυση του Γυμνασίου-Λυκείου Σάμης με γραφική και χαρτική ύλη, ανακοίνωσε συγκεκριμένες παρεμβάσεις της Ένωσης σε φορείς πάνω σε τοπικά θέματα.

 

    Η Πρόεδρος στη συνέχεια παρουσίασε με σαφήνεια και με συγκεκριμένα στοιχεία το βασικό πρόβλημα της Ένωσης που είναι πλέον το οικονομικό. Ο Σύλλογος έχει τεράστια έξοδα, γιατί λόγω της οικονομικής κρίσης: α ) έχουν αυξηθεί τα λειτουργικά έξοδα, β ) είναι δυσανάλογα προς τις δυνατότητες του Συλλόγου τα χαράτσια σε ΔΕΗ και Εφορία και γ) έχει υπερδιπλασιαστεί το κόστος της έκδοσης και της αποστολής της εφημερίδας, καθώς έχει καταργηθεί πλέον η ατέλεια στα ταχυδρομικά τέλη. Η Γενική Συνέλευση υπερψήφισε τα πεπραγμένα.

 

    Στη συνέχεια πήραν τον λόγο το ιδρυτικό μέλος της Ένωσης κ Κουγιανός Διονύσιος, ο πρώην Πρόεδρος της Ένωσης κ. Καλλιακούδης Παναγής , η πρώην Γενική Γραμματέας της Ένωσης κα Κατσικογιάννη Ελευθερία , τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και άλλοι συμπολίτες παρευρισκόμενοι , οι οποίοι ανέπτυξαν τον προβληματισμό τους και κατέθεσαν τις προτάσεις τους.

 

    Τονίστηκε η αντικειμενική ανάγκη διατήρησης της εφημερίδας της Ένωσης, η οποία έχει θετική γενική αποδοχή και σήμερα είναι η μοναδική εφημερίδα της Πυλάρου. Συγχρόνως εκφράστηκε η συναισθηματική επιθυμία να διατηρηθεί μέσω της εφημερίδας το δίκτυο επαφής με τον τόπο, τους απόδημους, τους απανταχού Πυλαρινούς, όλους τους Κεφαλλήνες και τους φίλους.

 

    Διατυπώθηκε, επίσης, η πρόθεση ηλεκτρονικής αναβάθμισης του Συλλόγου μέσω σύνδεσής του με το ίντερνετ. Όλοι υποστήριξαν ότι, κυρίως, τώρα, στην εποχή της κρίσης, είναι απαραίτητο να κινητοποιούμαστε όλοι μας, όλοι οι Πυλαρινοί, όλοι οι Κεφαλλήνες και οι φίλοι για να συμμετέχουμε με όποιο τρόπο ο καθένας μπορεί στην υποστήριξη του Συλλόγου μας. Σε αυτό το πλαίσιο, ως προσπάθεια υποστήριξης, ορίστηκε ως υποχρέωση των μελών μας ετήσια συμβολική εισφορά προς τον Σύλλογο 10 ευρώ. Για τους παραλήπτες της εφημερίδας εσωτερικού καταβάλλεται το ποσό των 10 ευρώ το χρόνο, ενώ για τους παραλήπτες του εξωτερικού το ποσό των 15 ευρώ το χρόνο.Ευχή όλων μας να συνεχίσει ο σύλλογος τη δράση του.

 

2013
Anchor 25
bottom of page