top of page

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ - ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

 

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ(Παλαιολιθική και Νεολιθική Εποχή)Λίθινα εργαλεία και άλλα ευρήματα μαρτυρούν την παρουσία ανθρώπινης δραστηριότητας στην Κεφαλονιά περίπου γύρω στα 50000 π.χ.

 

ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ(1600-1100)

 

Οικισμοί (Λειβαθώ), τάφοι(Λακύθρα,Κοκολάτα,Μαζαρακάτα,περιοχή αρχ.Πρόνων,Διακάτα), ευρήματα τέχνης και λατρείας(Μεταξάτα,περιοχή Κρανιάς) είναι χαρακτηριστικά στοιχεία του μυκηναϊκού πολιτισμού που δηλώνουν ότι η Κεφαλονιά υπήρξε σημαντικό πολιτιστικό κέντρο των Μυκηναϊκών χρόνων

 

ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΗ ΤΕΤΡΑΠΟΛΙΣΗ

 

Τετράπολις κατά την αρχαιότητα αποτελείτο από τη Σάμη, τους Πρόννους, την Κράνη και την Πάλη.Το γεωγραφικό διαμέρισμα κάθε πόλεως ήταν αυτόνομο , επεδίωκε ανεξάρτητη πολιτική και είχε δικό του νόμισμα.Στους αγώνες των Ελλήνων εναντίον των Περσών υπήρξε συμμετοχή των Κεφαλλήνων. Συγκεκριμένα στη μάχη των Πλαταιών έλαβαν μέρος 200 Κεφαλλήνες από την Πάλη (Ηροδ.Ιστορ.,9, 28).Στη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου η Πάλη αρχικά συμμάχησε με τους Κορινθίους, ενώ η Κράνη με τους Αθηναίους (Θουκ.Ι,27,2 και ΙΙ,33,3).Το 431, πρώτο έτος του πελοποννησιακού πολέμου, αποβιβάζεται στο νησί ο αθηναϊκός στόλος ,χωρίς να συναντήσει αντίσταση.Το 226 περίπου η Κεφαλονιά προσχώρησε στην Αιτωλική συμπολιτεία.

 

189 π.Χ

 

Οι Ρωμαίοι κατακτούν το νησί. Οι κάτοικοι της Σάμης, μετά από λίγο χρονικό διάστημα, επαναστατούν και κλείνονται στα τείχη. Πολιορκούνται μάταια για 4 μήνες. Τελικά με τη βοήθεια ενισχύσεων οι Ρωμαίοι καταλαμβάνουν την πόλη, την λεηλατούν και πωλούν τους κατοίκους ως δούλους. Η Κεφαλονιά γίνεται ρωμαϊκή κτήση.

 

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΠΟΧΗ

 

Οι πληροφορίες για την περίοδο αυτή είναι ασαφείς. Στις πηγές συναντάται το <<Θέμα Κεφαλληνίας>> από τις αρχές του 9ου αι. έως τον 11ο αι. Στο Θέμα Κεφαλληνίας φαίνεται ότι υπάγονται τα νησιά του Ιονίου , ενώ η Κεφαλονιά είναι το κέντρο Διοίκησης.

 

ΦΡΑΓΚΟΚΡΑΤΙΑ

 

α) 1185-1204 : Νορμανδοί

 

β) 1204-1478 :Γόνοι δυτικών ευγενών (Ορσίνι, Ανδεγαυοί, Τόκκοι) κατακτούν και διατηρούν φεουδαρχικά δικαιώματα στο νησί. Εξαρτώνται συνήθως από ισχυρές ιταλικές πόλεις.γ) 1482-1485 : Βραχύβια κυριαρχία Τόκκων, η οποία διακόπτεται από την επέμβαση των Βενετών.

 

ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΟΥΡΚΩΝ

 

α) 1479-1481: Οι Τούρκοι (Μωάμεθ) καταλαμβάνουν την Κεφαλονιά, όταν οι Τόκκοι την εγκαταλείπουν

 

β) 1485-1500 : Το νησί παραχωρείται από τους Βενετούς στο Σουλτάνο Βαγιαζίτ Β΄ βάσει συνθήκης ανάμεσα στον Ενετό Δόγη και την Πύλη.

 

 

ΒΕΝΕΤΟΚΡΑΤΙΑ

 

1500-1797 : Οι Βενετοί στηρίζουν την εξουσία τους αποκλειστικά στους ευγενείς, τα ονόματα των οποίων, καταγράφονται στο libro d΄οro.Η βενετική κυριαρχία λήγει με την κατάλυση της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας (1797) από τον Ναπολέοντα.

 

ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ1797-1798 :

 

Με τη συνθήκη του Κάμπο Φόρμιο (1797) τα Ιόνια νησιά περιέρχονται στην κυριαρχία της Γαλλίας.Ο λαός υποδέχεται αρχικά τους Γάλλους, που τους θεωρεί εκπροσώπους των αρχών της Γαλλικής Επανάστασης, ως ελευθερωτές.

 

ΡΩΣΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ1798-1799 :

 

Ο ρωσοτουρκικός στόλος αποβιβάζεται στο Αργοστόλι.

 

ΕΠΤΑΝΗΣΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ1800-1807 :

 

Τα Ιόνια νησιά αποτελούν κράτος κάτω από την επικυριαρχία της Τουρκίας.(21 Μαρτίου 1800- Συνθήκη της Κων/πόλεως)

 

ΔΕΥΡΕΡΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ1807-1809 :

 

Με τη συνθήκη του Τίλσιτ (7 Ιουλίου 1807 ) τα Επτάνησα παραχωρούνται στη Γαλλία.

 

ΑΓΓΛΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ (1809-1864)

 

Τον Οκτώβριο του 1809 οι Άγγλοι καταλαμβάνουν το νησί. Σε προκήρυξη που απευθύνεται στους κατοίκους των νησιών ονομάζουν την κατοχή <<προστασία>>. Η εκτελεστική εξουσία ασκείται από τον Άγγλο στρατιωτικό Διοικητή , ο οποίος φαίνεται ότι συμβουλεύεται τυπικά μια τετραμελή ομάδα αξιόλογων Κεφαλλήνων, προσκείμενων στους Άγγλους.Υπάρχει, επίσης, ένα πολυμελές συμβούλιο (είδος βουλής) που απαρτίζεται από ευγενείς του νησιού.Γνωστός στρατιωτικός διοικητής στο νησί με θετική δράση υπήρξε ο Κάρολος Φίλιππος Ντε Μποσσέ.Το 1815 υπογράφεται η συνθήκη των Παρισίων :Τα Ιόνια νησιά αποτελούν ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος με την επωνυμία <<Ενωμένα Κράτη των Ιόνιων Νησιών>> κάτω από την προστασία της Μ.Βρετανίας. Στην πραγματικότητα επρόκειτο, φυσικά, για επικυριαρχία και όχι για προστασία, η οποία εκφράζεται πολιτικά με τους Άγγλους τοποτηρητές του νησιού, που υπηρετούν τυφλά τα βρετανικά συμφέροντα στο νησί και στη Μεσόγειο.Ωστόσο ένας, ο Κάρολος Ιάκωβος Νάπιερ, φαίνεται ότι είχε φιλελληνικά αισθήματα και θετική δράση.

 

ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (1864)

 

Η Ένωση των Επτανήσων με την υπόλοιπη Ελλάδα ήταν καθολικό αίτημα των κατοίκων και πραγματοποιήθηκε μετά από σκληρούς λαϊκούς αγώνες, με πρωτοπόρους τους Ριζοσπάστες.

bottom of page