Η Ένωση των Απανταχού Πυλαρέων Κεφαλληνίας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Ένωση των Απανταχού Πυλαρέων Κεφαλληνίας, που έχει έδρα την Αθήνα, ιδρύθηκε, το 1974 μετά από ένα μεγάλο διάστημα κυοφορίας της ιδέας ανάμεσα στους Πυλαρινούς της διασποράς.

 

Οι στόχοι της Ένωσης έχουν σχέση:

 

α) Με την προβολή του πολιτισμού του νησιού μας

β) Με την ενθάρρυνση της πνευματικής κίνησης του τόπου

γ) Με την μέριμνα για την περιοχή μας σε θέματα περιβάλλοντος, ανάδειξης του φυσικού κάλλους και πολιτισμού.

δ) Με την μέριμνα γενικότερα για την πρόοδο της περιοχής Πυλάρου.

 

Πρωταρχική επιδίωξη, επίσης, αποτελεί η επικοινωνία των μελών και η σύσφιξη των σχέσεων μέσω επιλεγμένων εκδηλώσεων καθώς και η επαφή με τη γενέθλια γη, τους ανθρώπους της και τους τοπικούς φορείς.Η ίδρυση της Ένωσης εξέφρασε και εξακολουθεί να εκφράζει την αγάπη των Πυλαρινών για την ιδιαίτερη πατρίδα καθώς και το ενδιαφέρον για την πολιτιστική κληρονομιά, τα ήθη και τις παραδόσεις.Καλύπτει, επίσης, τη συναισθηματική ανάγκη των Πυλαρινών για επικοινωνία και για τη διατήρηση των μεταξύ τους δεσμών.Η Ένωση στη διάρκεια της ιστορίας της μέχρι και σήμερα αναπτύσσει συγκεκριμένη δράση προκειμένου να πραγματώνονται οι στόχοι που προαναφέρθηκαν.

Συγκεκριμένα :

 

● Οργανώνει διαλέξεις με καταξιωμένους ομιλητές για να προβληθεί το συγγραφικό, επιστημονικό και καλλιτεχνικό έργο λογοτεχνών, επιστημόνων και καλλιτεχνών του γηγενούς και του απόδημου Κεφαλληνιακού πληθυσμού.

 

● Ενθαρρύνει και προβάλλει το έργο νέων στην ηλικία δημιουργών.

 

● Επιδιώκει τη διοργάνωση εκδρομών σε ιστορικούς τόπους και αρχαιολογικά μνημεία με μορφωτικό και εκπαιδευτικό στόχο και με συστηματική ξενάγηση.

 

● Οργανώνει χορούς με παραδοσιακή μουσική και τραγούδια.

 

● Συνεργάζεται με άλλα Κεφαλληνιακά Σωματεία καθώς και τοπικούς φορείς της Πυλάρου.

 

● Δημοσιεύει στην εφημερίδα που εκδίδει θέματα τοπικού και γενικότερου ενδιαφέροντος.

 

● Κάνει παρεμβάσεις, προτάσεις για προβλήματα και προωθεί θέματα που αφορούν την περιοχή μας.

 

Αξιοσημείωτοι σταθμοί στην πορεία της Ένωσης

 

1974 Ιδρύεται η Ένωση των Απανταχού Πυλαρέων Κεφαλληνίας με επίσημο καταστατικό.

 

1984 Στις 26.03.1984 η Ένωση αποκτά ιδιόκτητο γραφείο επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου 6,Ομόνοια (4ος όροφος, γραφείο 10)

 

1984 Τροποποιείται το καταστατικό της Ένωσης.

 

1999  Η Ένωση , μετά την αποδοχή από το Διοικητικό Συμβούλιο της πρόταση του Προέδρου της κ. Παναγή Καλλιακούδη, εκδίδει τριμηνιαία εφημερίδα με τίτλο «Η ΒΟΗ ΤΗΣ ΠΥΛΑΡΟΥ» . Η εφημερίδα ασχολείται με ποικίλα θέματα, ιστορικού , λαογραφικού, λογοτεχνικού, επιστημονικού περιεχομένου.Είναι ανοιχτή σε κάθε Πυλαρινό. Αποτελεί βήμα έκφρασης ,αφορμή σύνδεσης κι επικοινωνίας, έντυπο καλλιέργειας και πολιτισμού.

 

2005 Η Ένωση γίνεται μέλος στην Ομοσπονδία Κεφαλονίτικων και Ιθακησιακών Σωματείων (Ο.Κ.Ι.Σ)

 

2007 Η Ένωση, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, δημιουργεί τη δική της ιστοσελίδα μέσω της οποίας μπορεί να έχει άμεση επαφή με κάθε Πυλαρινό ή ενδιαφερόμενο σε όλο τον κόσμο.

 

2009 Το Δ.Σ προκαλεί στα γραφεία της Ένωσης (13.12.2009) συνάντηση με τους νέους από την Πύλαρο όπου συζητούνται θέματα που τους απασχολούν .

 

2013 Η Ένωση των Απανταχού Πυλαρέων προκαλεί έκτακτη Γενική Συνελευ- ση(09.03.2013), με θέμα «Τα προβλήματα της περιοχής της Πυλάρου», η οποία εκδίδει ψήφισμα που αποστέλλεται στο Δήμο Κεφαλονιάς .

 

2013 Σε Γενική Συνέλευση (20.04.2013) στα γραφεία της Ένωσης αποφασίστηκε τροποποίηση άρθρων του καταστατικού της Ένωσης.

 

Οι διατελέσαντες Πρόεδροι της Ένωσης Πυλαρέων

 

1975-1985 Κλαουδάτος Παναγής

 

1985-1987 Δελλαπόρτας Βαλλιάνος

 

1987-1989 Αντύπας Γεράσιμος

 

1989-1998 Πετράτος Σπυρίδων

 

1998-2010 Καλλιακούδης Παναγής

 

2010-Σήμερα Μουστάκη-Μυλωνάκη Ευσταθία

 

Σημείωση

 

Πληροφορίες που έχουν σχέση με την ίδρυση και την ιστορία της Ένωσης των Απανταχού Πυλαρέων μπορείτε να βρείτε και στις εφημερίδες:

 

1.Η ΒΟΗ ΤΗΣ ΠΥΛΑΡΟΥ, φύλλο 1/1999, άρθρο του Διονυσίου Κουγιανού με τίτλο» « Ένωση των Απανταχού Πυλαρέων Κεφαλληνίας- Ένα δέντρο στην Αθήνα, μες, το κέντρο» .

 

2. Η ΒΟΗ ΤΗΣ ΠΥΛΑΡΟΥ, φύλλο 16/2003, άρθρο του Διονυσίου Κουγιανού με τίτλο «Τριάντα χρόνια ζωής της Ένωσης των Απανταχού Πυλαρέων»

 

3.ΠΥΛΑΡΙΝΑ ΝΕΑ(Εφημ.του πρώην Δήμου Πυλαρέων), φύλλο 42/2004, άρθρο του Παναγή Καλλιακούδη με τίτλο:«Ένωση των Απανταχού Πυλαρέων – Τριάντα χρόνια ζωής»